Espresso doppio – podwójne espresso. Co to jest? Jak je zrobić?

Włosi, jako prawdziwi smakosze kawy, szczególnie upodobali sobie espresso. Stanowi ono bazę do tworzenia wszystkich włoskich kaw. Charakteryzuje się działaniem pobudzającym, choć w niektórych sytuacjach może być ono za słabe, ponieważ posiada tylko lub aż 100 mg kofeiny. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom można zaparzyć espresso doppio, czyli podwójne espresso.

Wyraz “doppio” oznacza podwójny, jest od wielu lat znany Polakom. Występował w “Słowniczku wyrazów obcych” wydanym przez Michała Arcta z 1899 roku. Słowo “espresso” wywodzi się z języka włoskiego i pochodzi od przymiotnika “espressivo”. W dosłownym tłumaczeniu oznacza wyrazisty, wyraźny. Redaktor słowników języka polskiego PWN, profesor Mirosław Bańko wskazuje, że espresso w odniesieniu do kawy pochodzi z języka włoskiego i oznacza, że to jest (kawa) wyciskana, wytłaczana.

Espresso doppio – co to jest? Ile ml?

Espresso zaparza się z 7 gram świeżo zmielonej kawy, a do espresso doppio wykorzystuje się zdwojoną ilość kawy, o ile pozwalają na to możliwości ekspresu, a w szczególności jego kolby. Do zaparzenia espresso doppio najczęściej wykorzystuje się podwójny filtr do kawy w kolbie. Alternatywnym rozwiązaniem jest wykorzystanie pojedynczego filtra do espresso i wcześniejsze podgrzanie filiżanki w której będzie serwowana kawa, żeby zbyt wcześnie nie uległa wychłodzeniu.

Przy parzeniu espresso niezwykle istotne są właściwości wody. Temperatura wody powinna oscylować pomiędzy 88 a 92°C, a ciśnienie powinno osiągać wartość 9 bar przez 30 sekund. Pozwala to na przygotowanie 50 ml gęstego naparu. Powinien on być podawany w malutkich, podgrzanych filiżankach. Rewelacyjnie sprawdzają się do tego filiżanki do pojedynczego espresso o pojemności 70 ml.

Polecane ekspresy do Espresso Doppio

Espresso doppio – jak należy je pić?

Kawę espresso należy podawać razem ze szklanką wody. Przed piciem kawy należy zadbać o to, aby móc w pełni rozkoszować się jej smakiem. Czysta woda umożliwia przepłukanie kubków smakowych, co pozwala na dokładne zapoznanie się ze smakiem tego naparu.

Espresso doppio - podwójne expresso

Espresso doppio – jak zrobić?

W przygotowywaniu espresso niezwykle ważne jest wykorzystanie kawy dobrej jakości. Można je przygotować z dwóch rodzajów kaw: arabiki – łagodnej i aromatycznej albo robusty, która jest mocna i gorzka. Włoskim kubkom smakowym o wiele bardziej do gustu przypadło espresso z wykorzystaniem robusty. Robusta cechuje się zwiększoną ilością kofeiny oraz umożliwia stworzenie rewelacyjnej creme. Ten rodzaj kawy jest o wiele bardziej zakorzeniony w tradycji południowych Włoch z uwagi na fakt, że biedne regiony mogły wyłącznie pozwolić sobie na spożywanie tańszej kawy. Do przygotowywania espresso należy wykorzystywać wyłącznie upaloną kawę. W rzeczywistości o wiele bardziej sprawdza się kawa mocno upalona, niemal do stanu przypalenia. Wówczas ziarno zmienia barwę na czarną, co pozwala uzyskać pożądaną barwę napoju.

Zobacz również >>> Ranking ekspresów ciśnieniowych do kawy

Kawę cremę o wiele łatwiej przygotowuje się przy wykorzystaniu robusty. Docelowo jej kolor powinien być zbliżony do orzechowego, a na jej powierzchni powinny być ciemnoczerwone smugi. Crema powinna mieć grubość ok. 3 mm, a na naparze powinna utrzymywać się przez co najmniej kilka minut.

Fachowcy z branży kawowej zaczynają odchodzić od wyłącznego wykorzystywania arabiki. Bariści coraz częściej i chętniej stosują robustę, jednak zwracają uwagę na przebieg procesów uprawy i przetwarzania. Wzrasta ilość palarni, które dążą do jak najdokładniejszego przyrządzania ziaren kawy. Rezultatem ich pracy jest robusta w innej odsłonie, charakteryzująca się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, z dużą ilością kofeiny i niemal idealną cremą.

Espresso doppio co to jest?

Espresso doppio – jakie ziarna kawy?

Do przygotowywania espresso doppio o wiele bardziej sprawdza się robusta, która charakteryzuje się silniejszym działaniem pobudzającym niż arabica. Standardowe espresso posiada niską zawartość kofeiny, wynoszącą maksymalnie 100 mg,  z uwagi na krótki czas parzenia, wynoszący od 25 do 30 sekund. Dzieje się tak nawet w dobrych ekspresach, które generują ciśnienie o wartości od 8,5 do 9,50 barów. Dla porównania, w kawie określanej jako “zalewajka” może być aż 200 mg kofeiny, co jest w pełni zależne od ilości wykorzystanej kawy.

Filiżanki do Espresso Doppio

Podwójne espresso a zawartość kofeiny

Dobrej jakości kawa posiada zbawienny wpływ na organizm pod warunkiem, że spożywana jest w dozwolonych ilościach. Szczególnie łatwo jest je przekroczyć, kiedy pite jest espresso doppio. Pojedyncze espresso posiada 100 mg kofeiny. Spożycie kilku takich kaw dziennie może objawiać się zaburzeniami ze strony układu nerwowego i krążeniowego, np. nadmierne pobudzenie psychoruchowe, kołatanie serca. Na nadmiar kofeiny organizm może zareagować poprzez nudności, wymioty i ogólne osłabienie. Jednorazowy nadmiar kofeiny we krwi nie doprowadzi do powstania uszczerbku na zdrowiu. Realnym zagrożeniem życia byłoby wypicie aż 100 filiżanek kawy w krótkim czasie. Zgodnie z wytycznymi dietetyków, zdrowy człowiek powinien spożywać maksymalnie 5 mg kofeiny na każdy kilogram ciała. Podążając tymi wytycznymi, osoba, która waży 100 kg może przyjąć aż 500 mg kofeiny w ciągu dnia, a osoba o masie ciała 50 kg powinna się ograniczyć wyłącznie do 250 mg kofeiny.

Espresso doppio ile ml?

Kawa doppio

Ekspres do kawy pojawia się w coraz większej ilości domów, a w szczególności u miłośników smaku aromatycznej kawy. Jego podstawowym zadaniem jest szybkie przygotowanie pysznej kawy, w tym także espresso. Historia espresso nie jest tak oczywista jak mogłoby się wydawać, napój jest stosunkowo wczesnym odkryciem, zupełnie tak jak funkcjonalny ekspres. Pierwszy ekspres do kawy powstał na końcu XIX w we Włoszech, choć przyrządzony przez niego napar nie był możliwy do spożycia. Pomysł na to urządzenie przechodził przez wiele osób, które wprowadzały dodatkowe udoskonalenia. Na uwagę zasługuje fakt, że ekspresy z początku XX wieku potrafiły generować ciśnienie pary o wartości 2 barów, które były jednak niewystarczające do przyrządzenia idealnej kawy. Próby zwiększania ciśnienia pary kończyły się fiaskiem, w rezultacie otrzymywano napar o bardzo gorzkim posmaku, graniczącym ze spalenizną.

Zobacz również >>> Jaki mały ekspres do kawy wybrać?

Prace, nad ekspresem do kawy, posunęły się znacząco w 1946 roku za sprawą Giovani Achille Gaggia. Udało mu się zamienić parę na inny system podgrzewania. Zastosował schemat dźwigni, która naciskała na tłok odpowiedzialny za przepuszczenie gorącej wody do kawy. Urządzenie mogło wygenerować wysokie ciśnienie, które umożliwiało przygotowanie creme. Schemat przygotowania espresso pozostaje niezmienny od tego czasu. Nadal niezwykle ważne są właściwości wody, a w szczególności jej temperatura i oddziałujące wysokie ciśnienie.

jak zrobić Espresso doppio? jak pić?

Espresso doppio przy wykorzystaniu kawiarki

Espresso doppio można przygotować w domu bez wykorzystania ekspresu do kawy. Rewelacyjnie sprawdzi się w tym celu tradycyjna włoska kawiarka, która podgrzewana jest bezpośrednio na ogniu. Kawiarka została stworzona w 1933 roku przez Alfonsa Bialettiego. Krąży obiegowa historia, że Bialetti zainspirował się sposobem pracy tamtejszej “pralki” do bielizny. Wówczas korzystano z dwóch garnków, w których jeden posiadał mydliny i był przykryty pokrywką z gumową rurką. Rurka przechodziła przez spód do kolejnego gara, w którym znajdowało się pranie. Dolny garnek z wodą i mydlinami był nieustannie podgrzewany przez palnik a rurka wypychała roztwór do górnej części. Bialetti stwierdził, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować wykorzystać podobną konstrukcję do parzenia kawy. Pomiędzy dwoma naczyniami umieścił lejek z sitkiem, w którym umieszczał kawę.

Najlepsze kawiarki do Espresso

Z pomocą kawiarki można uzyskać także cremę. Najważniejsze jest, aby kawa była bardzo dobrze zmielona i dobrej jakości. Istotne jest, aby była stopniowo podgrzewana.

Zobacz również >>> Ranking ekspresów do kawy do 3000 zł

Najlepsze doznania smakowe oferuje kawa ziarnista, która jest mielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Należy jednak pamiętać, że kawa wsypywana do ekspresu powinna mieć drobinki mniejsze niż cukier, a z kolei do kawiarek powinna być grubsza, zbliżona do wielkości piasku. Korzystający z kawiarki sam decyduje o ilości wykorzystanej do parzenia kawy. Dostępne są różne rozmiary, które wystarczy dopasować do posiadanych preferencji.

[Ocen: 2 Średnia: 5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here