Poradnik kawosza

Jakie mleko do kawy z ekspresu?

Ekspres do kawy ze spieniaczem zaczął stanowić podstawowy sprzęt AGD w domach miłośników mlecznych kaw. Zdecydowanie, dla tych osób kawa jest nieodłącznym elementem dnia, a w szczególności poranka. Elektroniczny sprzęt jest w stanie samodzielnie przyrządzić ukochaną kawę, bez konieczności ingerencji posiadacza. Wręcz niemożliwe jest znalezienie alternatywnego napoju, który łączyłby w sobie delikatną słodycz, delikatną teksturę i leciutką chmurkę z mleka na powierzchni napoju. Umiejętnie dobrane mleko potrafi zasadniczo wpłynąć na efekt końcowy. Przedstawiamy, jakie mleko do ekspresu doskonale spełni swoją rolę, poprawi konsystencję i smak kawy.

Jakie mleko do ekspresu będzie najlepsze?

Od wielu lat krąży opinia, że mleko do kawy powinno zawierać wysoką ilość białka i tłuszczu. Ten temat wielokrotnie stanowił zagwozdkę dla specjalistów z dziedziny baristyki. Badania naukowe w połączeniu z doświadczeniem baristów wskazują, że mleko do kawy powinno zawierać od 3% do 4% tłuszczu. Dokładną zawartość tłuszczu należy dopasować do swoich preferencji. Wówczas piana posiada najbardziej pożądaną konsystencję. Jest gęsta, posiada drobne pęcherzyki, a dodatkowo może długo utrzymać się na powierzchni kawy. Wybór mleka do kawy o niskiej zawartości tłuszczu sprawi, że piana nie będzie mogła utrzymywać się na powierzchni i szybko będzie opadała. Z kolei poddawanie spienianiu tłustego mleka może zakończyć się niepowodzeniem.  Co więcej, tłuste mleko może znacząco przysłonić smak przygotowanej kawy. Sprawdź też najlepsze spieniacze do mleka:

 

Zobacz również >>> Ranking ekspresów do kawy do 2000 zł

Jaka temperatura mleka do spienienia?

Zastanawiając się, jakie mleko do kawy dodać, należy zwrócić uwagę również na jego temperaturę. Spienianiu najlepiej poddaje się mleko uprzednio schłodzone, w temperaturze ok 4 stopni Celsjusza. Po zakończeniu jego obróbki, powinno posiadać temperaturę od 60 do 70 stopni Celsjusza.

Jakie mleko do kawy do spienienia?

Jaki rodzaj mleka do kawy wybrać?

W sklepach dostępne są nie tylko mleka o różnej zawartości tłuszczu, ale także napoje mleczne pochodzenia roślinnego. Do spieniania z powodzeniem najczęściej wykorzystywane jest mleko krowie, z uwagi na jego przystępność oraz niższą cenę. Jednak to nie zamyka drogi do testowania innych napojów mlecznych do spieniania. Każdy rodzaj mleka pochodzenia roślinnego posiada inne właściwości, co w konsekwencji sprawia, że inaczej poddaje się spienianiu i inny rezultat jest uzyskiwany. Metoda prób i błędów umożliwi odnalezienie idealnego rodzaju mleka roślinnego. Należy pamiętać, że kawa uzyskuje wówczas charakterystyczny posmak roślinny, np. orzechowy, sojowy, migdałowy, czy kokosowy.

Zobacz również >>> Jaki ekspres na kapsułki kupić?

Zdrowie a picie kawy mlecznej

Kiedy odnajdziemy najlepsze mleko do kawy z ekspresu, warto zwrócić swoją uwagę na aspekt zdrowotny. Liczne badania naukowe wskazują, że kawa umożliwia zapobieganie powstawania wielu chorób. Już 2-3 filiżanki kawy zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca. A jak działa kawa z mlekiem? Mleko osłabia działanie kofeiny na organizm, co zmniejsza działanie pobudzające, dlatego może być pita nawet w późniejszych porach dnia. Ponadto kawa z mlekiem nie podrażnia śluzówki żołądka, co ma miejsce w przypadku picia czarnej kawy. Mleko obniża temperaturę kawy, dlatego nie podrażnia przełyku.

[Ocen: 24 Średnia: 4.2]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *